Засідання круглого столу «Авіація та космонавтика у сучасному світі»

Група учнів нашого закладу: Антипов Артем, Биковченко Дмитро, Слісаренко Роман, Снурніцин Андрій, Сердацов Андрій з викладачем Голубовою В. В. приймали участь у науково-практичному заході у формі засідання круглого столу «Авіація та космонавтика у сучасному світі».

Організаторами проекту виступили: позашкільний навчальний заклад «Центр науково-технічної творчості молоді «Політ» Запорізької міської ради Запорізької області, Запорізький національний університет, Запорізький національний технічний університет, Запорізький авіаційний коледж ім. О.Г. Івченка. Подію, яка тривала впродовж шостого-сьомого квітня, присвятили не лише розширенню кругозору школярів та студентів на тему авіації та космонавтики, а й популяризації серед молоді спеціальностей фізичного факультету ЗНУ.

З привітальним словом на початку заходу виступив декан фізичного факультету, доцент Віталій Горбенко. Він відзначив, що сьогодні особливий день, адже студенти та учні зібралися послухати про авіацію та космонавтику від провідних вчених цієї галузі. Також він побажав молоді отримати нові знання та визначитися із майбутнім шляхом. Розпочав розповідь на тему космонавтики доктор технічних наук, професор Віктор Грищак, він відзначив, що в аудиторії «зібралися ентузіасти космічної техніки». Також Віктор Захарович розповів про життєвий шлях Сергія Корольова та його розробки. Також доповідач зазначив, що ЗНУ тісно співпрацює з Конструкторським бюро «Південне».

Наступним свою презентацію представив завідувач кафедри фізики і методики її викладання, професор, доктор педагогічних наук Олександр Іваницький. Він розповів про нелегку долю видатного вченого Юрія Кондратюка (справжнє прізвище Олександр Гнатович Шаргей), якому довелося жити під чужим прізвищем, втікати від тодішньої влади і стати відомим лише після того, як американські вчені використали його розробки.

З темою «Потенціал української аерокосмічної індустрії на прикладі програм «Морський старт» та ракети Зеніт-3SL» виступив студент 4 курсу фізичного факультету Юрій Радєв.

Також в контексті заходу його гості мали змогу дослідити сучасні методи та технології контролю якості матеріалів, роль і значення матеріалів у авіаційно-космічній галузі, сучасні ракетні комплекси, нові матеріали галузі, IT-технології, нанотехнології в авіації та космосі, біотехнології (об’єднання технологічних можливостей з пізнанням живої природи – нано-, біотехнології), когнітивні технології в авіаційно-космічній галузі.