Пам’ять Героїв Крут.

У неділю, 29 січня 2017 року, українці вшановують пам’ять Героїв Крут. У цей день у 1918 році українські курсанти, студенти та гімназисти полягли на залізничній станції Крути неподалік від села Пам’ятне у зіткненні з армією більшовиків.

Українські герої протистояли у бою з більшовиками протягом майже п’яти годин, не дивлячись на те, що кількість курсантів та “Вільного козацтва” була в десять разів меншою від складу більшовицької армії під командуванням есерівця Михайла Муравйова.

В історичному зіткненні українці знищили понад 300 агресорів. Утрати українських військ під Крутами оцінюють у 70–100 загиблих, за сучасними підрахунками. Серед них – 37–39 вбитих у бою та розстріляних студентів i гімназистів.

Бій українських вояків проти більшовицької армії на станції Крути затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру, який фактично означав міжнародне визнання української незалежності.

З того часу минуло майже сто років, а відважні українці знову змушені обороняти власну незалежність ціною людських життів.

У зв’язку з вшануванням пам’яті Героїв Крут в навчальному закладі проведені виховні години, в бібліотеці працює виставка літератури.